Här hittar du det mest aktuella av det som händer
DALSLANDS KANALBOLAGET har lagom till sommaren tagit fram en ny broschyr som beskriver hur man upplever Dalslands Kanal från sjösidan. Broschyren tar oss med på en ”Resa genom historien – kantad av vild natur”. En målande och säljande beskrivning inte bara om kanalen utan om båtlivet som helhet.
Ta del av innehållet och känn känslan av båtlivet som vi alla vill ha det när det är som allra bäst. Du kan ladda ner en pdf genom att klicka på länken här.
Tack till Kanalbolaget för en utmärkt presentation.
Exklusivt erbjudande för båtklubben!
Så här i Coronatider är vi många som väljer att hålla distans och mer eller mindre sitta i karantän på sin egen kammare. Då kan en utbildning kanske förgylla tillvaron en del.
SBU har tillsammans med våra BAS-coacher tagit fram en gratis utbildning ”on line” för styrelsefunktionärer som jobbar – eller kommer att jobba – med BAS-K. Erbjudandet gäller i första hand fram till sommaren för samtliga medlemsklubbar i Skaraborgs Båtförbund.
Vi menar också att det blir mer effektivt om utbildningen görs klubbvis. T.ex. att två tre personer från samma klubb ansluter sig. Då kan vi koncentrera oss på just denna klubbs problem och frågor. Låter det intressant? Klicka på länken så får du veta mer!
Det mesta båtklubbs- eller förbundsarbetet går att lösa utan smittorisker, men kan komma att kräva lite flexibilitet av alla och det kanske kommer att krävas undantag från stadgar och föreskrifter som normalt ska följas.
Sjösättningsdagar eller arbetsdagar klassas inte som allmän sammankomst och det är upp till varje båtklubb att avgöra hur man ska hantera frågan och för varje enskild medlem om man ska delta eller inte. Smittspridningsrisken bedöms som låg vid utomhusaktiviteter.
Äldre människor eller andra som av olika skäl ingår i riskgruppen, bör kunna undantas från arbets- och sjösättningsplikter och stanna hemma. Sjösättningen kanske kan göras av någon annan i båtklubben istället? Tänk på att kolla upp försäkringarna först. Kontakta Svenska Sjö om ni har frågor gällande båtklubbens ansvarsförsäkring.
Endast utomhusaktiviteter rekommenderas. Medlemsmöten och samlingar går att genomföra utomhus med bra kläder. Använd digitala kanaler för att sprida information.
Fundera hur medlemmarna kan ta sig till och från båtklubben. Uppmana medlemmarna att ta kontakt via telefon innan vaktpasset att och stämma av att hen är frisk. Skapa rutiner för ensamvakter och ev. undantag från sanktioner pga att man inte kan utföra sitt/sina vaktpass.
Uppmana samtliga att hålla avståndet mellan varandra och att ha en noggrann handhygien. Hälsa inte genom att skaka hand utan undvik all kroppskontakt. Dela in arbetslag eller liknade i mindre grupper.
Allt arbete kanske inte måste genomföras i grupp och under samma dag? Sammanställ arbetslistor som medlemmarna kan rapportera av vart efter arbetena blir utförda.
De uppdrag som innebär att det inte går att undvika att deltagarna kommer nära varandra och därmed riskerar att överföra smitta, bör skjutas upp till ett senare tillfälle.
En del klubbar har valt att skjuta upp årsmötet till ett senare tillfälle medan andra har valt att sköta det som ett webb-baserat möte, några har genomfört årsmötet utomhus. Här väljer naturligtvis man det som passar bäst för just den klubben eller förbundet.
Fler råd om hur man bör agera hittar du via länkarna nedan.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar.
Folkhälsomyndighetens information till arrangör av evenemang.
Båtförbunden i Vänern tar hjälp av båtklubbsplattformen Coboats för att stävja båtrelaterade stölder
Skaraborgs Båtförbund har beslutat att använda denna kommunikations- och säkerhets-app som verktyg inom klubbarna för att informera varann om händelser, ex oönskade aktiviteter i omgivningen, vid behov av hjälp, nödsituation eller andra meddelanden eller informationer.
Klubben skickar ut en inbjudan via SMS och om du vill delta, så klickar du på en länk i SMS:et och sedan följer du instruktionerna för att bli medlem i klubbens Coboats-grupp.
Ta hem appen Coboats till din telefon och förbli inloggad.
Om du har frågor så maila admin@skaraborgsbatforbund.se
Kom igång med Coboats! Klicka Här!
I dag finns 72 räddningsstationer och fler än 230 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra största sjöar. Vårt arbete drivs framåt tack vare mångas ideella insatser. Omkring 2 200 frivilliga sjöräddare står beredda att rycka ut, dygnet runt, året om. Inom 15 minuter är räddningen på väg när larmet går.
I Vänern finns 5 st sjöräddnngsstationer – Hammarö, Kristinehamn, Kållandsö, Mariestad och Åmål. Om du klickar på länken kommer du till respektive stations hemsida. Men det kostar pengar varje år att utbilda de frivilliga, reparera båtar och tanka för att kunna gå ut på larm. Mycket av den dagliga driften täcks av medlemsavgifterna från 115 000 medlemmar. Ett medlemskap gäller per kalenderår 1/1 – 31/12 och kostar 800 kr/år (500kr/år för pensionärer). Ansök om medlemskap här.
Väderappen Kustväder ger en detaljerad tvådygnsprognos som timme för timme visar vind, vågor, ström, vattentemperatur, lufttryck med mera. Appen har även en unik funktion som visar hur havet ser ut vid olika vindstyrkor och väderförhållanden. Positioneringsfunktionen hjälper dig att ange din longitud och latitud om olyckan är framme och du behöver larma. Du kan också dela din position till en vän om du bara vill berätta var du befinner dig. Appen kan du ladda ner här
Via länken nedan kan du ladda ner det senaste nyhetsbrevet från Skaraborgs Båtförbund. Nyhetsbrevet skickas ut några gånger per år till funktionärer i medlemsklubbarna som har sin e-mail registrerad i BAS-K. Sprid detta gärna till övriga klubbmedlemmar.
Vill du ha det direkt i din e-postlåda anmäler du detta här
Gå in på deras hemsida för att läsa om hur det gick under Göta kanal firandet
JSM-Silver till Blomberg båtsällskap i RS-Feva
Båtklubbar firar Göta kanal 200 år med 190 km allemansrätt
Nu går Svenska Båtunionen ut med en havstulpanvarning för östersjökusten i Stockholms, Södermanlands och Upplands län.
Från den 18 juli till den 8 augusti har Svenska Båtunionens kansli stängt för semester.
Press och media kan nå verksamhetschef Peter Karlsson via SMS till 072-7485961.
Nytt avsnitt av Båtlivspodden ute nu – Vi inleder avsnitt 6 med medaljregn och båtmässebonanza.
Från kl 07.00 den 22 juli till kl 07.00 den 23 juli kan du delta i en unik dokumentation av båtlivet i Sverige med hjälp av sociala medier och hashtagen #livetibåtlivet.
Svenska Båtunionen var på plats i Visby hamn under Almedalsveckan, tillsammans med Sweboat och Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Med oss i bagaget hade vi ett antal viktiga båtlivsfrågor som vi behöver få in i politiken inför kommande mandatperiod.
Länk till kvällens utbildning i BAS V. 3
Länk till utbildning i BAS version 3. Utbildningarna hålls digitalt i mötesverktyget Zoom med start kl 18.30. Utbildningstillfällena är:
Pass 1 (obligatorisk) 16,17, 30 augusti
Pass 2 (obligatorisk) 18, 23, 24, 31 augusti
Öppen support (frivilligt) 25 augusti, 1 september
BAS 3 innehåller flera nyheter och funktioner. Vi har även bytt metodik i hur vissa funktioner hanteras. För att göra övergången och ditt arbetet så smidigt som möjligt kommer alla BAS-administratörer att behöva genomgå obligatorisk utbildning i det nya systemet. Utbildningen genomförs digitalt i mötesverktyget ZOOM.
Kursen är nu utlagd
Den senaste tidens debatt om Sjöfartsverkets så kallade Sjökortslyft har nu lett till att Sjöfartsverket, Lantmäteriet och SGU begärt 100 miljoner kronor mer av regeringen för att sjömäta Sveriges kustnära grunda områden.
Vi använder tredjepartscookies för vår hemsida i syfte att analysera och förbättra upplevelsen på hemsidan och lära oss mer om våra användare. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies på det sätt som beskrivits.